Mikään ei sido sinua, paitsi ajatuksesi. Mikään ei rajoita sinua, paitsi pelkosi. Ja mikään ei hallitse sinua, paitsi uskomuksesi.

Find your magicOlen aina ollut utelias ihmettelijä ja tutkinut intohimoisesti ihmisenä olemista ja ihmismieltä. On ollut mielenkiintoista katsoa asioita eri näkökulmista, enkä ole koskaan halunnut olla yhden asian puolestapuhuja. Ennemmin olen halunnut kääntää monipuolisuuteni hyödykseni ja ammentaa siitä kaikesta, mitä matkalla oppimastani on mukaani tarttunut. Nyt haluan jakaa siitä myös teille.

Olen todella kiitollinen rikkaudesta saada katsoa asioita eri kanteilta. Taikurina ja mentalistina luon illuusioita, leikin ihmismielellä ja näytän, miten sitä voi johdatella ja harhauttaa. Oivalsin kuitenkin, että elämme siinä samassa mielen luomassa illuusiossa päivästä toiseen, täysin ajatustemme ja mielemme vietävinä. Emme koe elämää sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin ajattelemme sen olevan.

Jos emme ymmärrä miten mieli toimii, on sattuman varaista toimiiko se meidän puolesta vai vastaan. Ajatuksemme ja uskomuksemme muokkaavat sen, miten näemme ympäristömme. Oma mieleni ei ole ollut helpoin tai positiivisin. Olen ollut levoton, kriittinen, analysoija ja pohdiskelija. Uuvuin myös kaksi kertaa jo ennen kuin täytin 30. Näiden seurauksena hyppäsin oravanpyörästä ja aloin tutkimaan millaisia ajatus- ja toimintamalleja elämässäni toistan. Millaista elämää oikein haluan elää. Ymmärsin, että kerron itse omaa tarinaani. Ajatuksillani voin luoda todellisuuteeni uusia asioita, pitää niitä yllä ja luopua niistä. Halusin alkaa tutkimaan enemmän ihmismieltä, sekä sen toimintaa ja mahdollisuuksia. Ilman noita kokemuksia en olisi nyt tässä, näiden asioiden äärellä.

Vain sen ymmärtäminen miten mieli toimii, antaa jo vapauden valita reagoimmeko ympäristöömme vai alammeko hyödyntää sisäistä viisauttamme.

Vähitellen löysin paljon työkaluja mielen kehittämiseen, sekä omien voimavarojen ja potentiaalin löytämiseen. Aloin opiskella eri tekniikoita mielen toimintaan ja hallintaan omien oivallusteni tueksi. Oppia löytyi mm. NLP:stä (Neuro-linguistic programming), Mental management -koulutuksesta, mentaalivalmennuksesta, positiivisesta ja ratkaisukeskeisestä psykologiasta, suggestiorentoutus/hypnoosi-opinnoista, mindfulnessista ja meditaatosta. Siinä on jo aikamoinen pakki täynnä keinoja kehon ja mielen tasapainottamiseen ja parempaan hyvinvointiin.

NLP osoittautui loistavaksi käytännön työkaluksi ajattelun kehittämiseen; Miten ajattelemme, opimme, uskomme, motivoidumme, kommunikoimme sekä miten saadaan aikaan haluttuja muutoksia. Muut opinnot taas tukivat teorioillaan näitä löytöjä mainiosti. NLP:n avaaminen vaatii jo ihan oman blogitekstinsä myöhemmin.

Suurin kärsimyksemme aiheuttaja on oma ajattelumme. Se luo kaiken mitä koemme. Keräämme aistiemme avulla jatkuvasti informaatiota ympäristöstämme, josta aivot muokkaavat tulkintansa. Ongelmat alkavat kun alamme uskoa näin syntyneitä ajatuksiamme. Usein ne suurentelee, yleistää tai toistaa vanhaa, joskus haitallista toimintamallia. Tunteet taas tulevat siitä, mitä me ajattelemme siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Jos vaikka ärsyynnymme toisen käytöksestä, johtuu sekin omasta ajattelustamme ja suhtautumisestamme. Ei siis se mitä tapahtuu, vaan miten siihen suhtautuu. Toimintamme laatu on taas kiinni ajattelustamme ja tunnetilastamme. Huonossa tunnetilassa teemme myös helpommin huonoja valintoja.

Mitä näemme ympärillämme, on meidän oman mielemme maalaus todellisuudesta. Tämä on mielemme luoma illuusio, jossa elämme. Ja juuri tämä harha on mielestäni todella kiinnostava tutkimuksen kohde. Voimme vapautua tästä harhasta vain tiedostamalla, että ajatukset ovat vain oman mielen tulkinta tapahtumista. Minulle valaistumisen kokemus on juuri sen asian oivaltamista, että emme ole yhtä kuin mielemme, ajatuksemme ja tunteemme. Mutta voimme antaa niiden lipua omassa tahdissaan kuin pilvet taivaalla ja vain tarkkailla niitä tietoisesti, samaistumatta. Meditaation avulla olen päässyt hyvin hetkellisesti siihen tyhjyyden kohtaan, jossa on täysin vapaa ajatuksista, tunteista ja kaikesta siitä draamasta ja illuusiosta, jossa koemme elävämme. Kunnes taas itsekin tipahdan tähän ”todellisuuteen” ja olen yksi näyttelijä tässä tarinassa.

Mutta mieli toimii kuin lihas. Se vaatii jatkuvaa harjoittelua kohti parempaa hyvinvointia ja mielen vapautta. Mitä useammin pääsemme tuohon tietoisen tarkkailija tilaan, sitä helpommin sinne myös jatkossa pääsee. Onneksi elämä on kuin yksi iso harjoitus, jossa saa kokeilla ja kompuroida.

Mielessämme ovat niin kaikki esteemme, kuin myös voimavarat, mahdollisuudet ja potentiaali. Ja sitä potentiaalia meissä on vaikka mihin, paljon enemmän kuin uskommekaan. Siihen meillä on yksi maailman parhaista työkaluista, oma mielemme!