Kuinka olla tehokas ilman stressiä? Itseasiassa, stressin hallinta on tehokkaan suorituskyvyn edellytys! Toimimme kaikkein optimaalisimmin kun keho ja mieli ovat rauhassa ja voivat hyvin.

Monesti emme tule ajatelleeksi, että miehellä ja naisella hormonit toimivat eri tavalla ja siksi myös vapaudumme ja palaudumme stressistä eri tavoin. Kortisoli on tärkein stressihormonimme ja jos sitä on liikaa tai liian vähän, se alkaa tuottaa ongelmia. Miehillä kaikki testosteronia nostava toiminta laskee stressihormonia, kun naisilla se taas nostaa sitä. Naisilla taas kaikki oksitosiinia nostava toiminta, kuten kosketus, jakaminen, hemmottelu jne. laskee kortisolia.

Vagushermo on suurin parasympattisen hermoston osa, joka vastaa palautumisesta, ruuansulatuksesta ja levollisesta olotilasta. Sen normaali toiminta edistää palautumistaja laskee stressihormoni kortisolin tasoja. Vagus- eli kiertäjähermo hermottaa isoa osaa kehoa aivoista suolistoon asti ja siksi aiheuttaakin monenlaisia ongelmia mikäli se ei pääse toimimaan normaalisti ja tekemään tehtäväänsä. Siihen on lopulta todella helppo vaikuttaa ja monet stressinhallintakeinot ovatkin yksinkertaisia.

Hengitys on aina mukanamme oleva yksinkertainen työkalu, jonka avulla voimme viestittää kehollemme, että ei hätää, nyt voi rento utua ja palautua. Etenkin pidennetty uloshengitys vapauttaa hermostoa taistele ja pakene -tilasta, laskee kortisolia ja antaa jokaisella hengityksellä mahdollisuuden päästää irti stressistä. Stressi syntyy mielessämme ja kun pääsemme laskeutumaan mielen mölinästä kehoon, vapaudumme myös stressistä.

Kokeile harjoitusta, jossa hengität sisään laskien neljään ja ulos laskien kahdeksaan. Toista muutaman minuutin ajan ja huomaa vaikutukset.

Jos haluat ymmärtää paremmin kuinka luomme stressimme ja oppia lisää helppoja ja tehokkaita työkaluja stressistä palautumiseen, tutustu aiheeseen lisää täältä ->

STRESSISTÄ VAPAUTEEN! – 8 viikon verkkovalmennus