Tunteemme kertovat miten tarpeemme tyydyttyvät. Ikävämpitä tunteita, kuten vihaa, ahdistusta, yksinäisyyttä ja pelkoa koemme kun jokin tarve ei tyydyty. Kun tarpeemme tyydyttyvät, koemme miellyttäviä tunteita. Jos emme tunnista tunteitamme, emme tiedosta myöskään tarpeitamme. Tarpeemme kertovat siitä kuka olemme ja mikä on meille tärkeää. Sinua ehkä ahdista koska tarpeesi ei tyydyty. Ei ole niinkään olennaista päästä ahdistuksesta eroon, vaan kuulla mitä sillä on asiaa, mistä tarpeesta se kertoo. Eli kyse ei ole siitä miten pääset eroon tunteestasi vaan miten saat tarvitsemasi.

On tärkeää osata erottaa tarve ja halu. Halujen tyydyttäminen johtaa hetken mielihyvään, kun taas tarpeiden tyydytys johtaa onnellisuuteen. Halujen tuoma mielihyvä on hetkellistä, ei kestävää. Meillä on paljon haluja, mitä emme kuitenkaan tarvitse. Haluamme kofeiinia, alkoholia ja sokeria, mutta emme kuitenkaan tarvitse näitä aineita. Tavoittelemmekin hetken mielihyvää usein onnellisuutemme ja terveytemme kustannuksella. Mielihyvää pitäisi saada kuitenkin jatkuvasti, jotta olisimme tyytyväisiä.

Usein haluamme asioita mitä meillä juuri nyt ei ole ja elämme jatkuvassa puutteessa. Määrittelemme onnellisuutemme sen mukaan, saammeko haluamaamme vai emme. Mikäs sinua estää olemasta onnellinen juuri nyt? Kun haluamme omaa aikaa, oikeastaan tarvitsemme vapautta toteuttaa ja ilmaista itseämme. Kun haluamme lomalle, tarvitsemme lepoa ja rauhaa. Harhakuva onnen saavuttamisesta johtaa ikuiseen tyytymättömyyteen ja onnellisuuden puutteeseen. Tunnelukot estävät meitä saamasta sitä, mitä todella tarvitsemme, sabotoimalla mahdollisuuksia tyydyttää tarpeitamme. Tunnelukot ovat opittuja selviytymiskeinoja siitä, että tarpeemme eivät tyydyty ja siksi ne eivät myöskään johda niiden tyydyttämiseen.

Emme tiedosta tarpeitamme, jos olemme oppineet tukahduttamaan niitä. Jos itse väheksymme tarpeitamme, emme myöskään voi sada tarvitsemaamme. Tällöin emme ilmaise itseämme, eikä toiset osaa pitää tarpeitamme tärkeinä eivätkä myös voi meitä niiden kanssa auttaa. Tunnelukot ohjaavat meitä tukahduttamaan, väheksymään tai korostamaan tarpeitamme. Lopulta jäämme vaille tarvitsemaamme vain oman toimintamme seurauksena. Jos tukahdutamme esimerkiksi yhteyden tarvettamme, jäämme yksin TV:n ääreen tunteemme vangiksi. On tärkeää että tutustut itseesi ja omiin tunteisiisi, jotta löydät ne lapsuuden tarpeet, jotka olet torjunut tietoisuudestasi.

Kipeiden torjutuksi ja hylätyksi tulemisen kokemusten taakse voi kasaantua suuri määrä surua siitä, mitä tarpeita vaille on lapsena jäänyt. Alla voi olla vihaa, katkeruutta, turvattomuutta, pettymystä ja häpeää. Toimintamallit ovat voineet aikuisena muotoutua näiden tunteiden peittämiselle ja välttämiselle. Pakeneminen suhteeseen tai riippuvuuksiin voi olla helpompaa kuin kaiken kivun kohtaaminen.

Avain eheytymiseen ja paranemiseen onkin juuri näiden tunteiden rehellinen kohtaaminen. Todellisuudessa vastustaminen luo suuremman kärsimyksen kuin varsinainen kipu. Kivussa on kyse kaikista niistä tunteista, tarpeista ja kokemuksista, mitä vaille jäi lapsena ja sitä kautta alkaa kasvamaan terveeksi tasapainoiseksi aikuiseksi, joka uskoo itseensä ja tulee toimeen omillaan. Olennaista on, että ympäristö on turvallinen antaa kipujen tulla pintaan, oli kyseessä sitten ystävä tai terapeutti. Jokaiselle on tärkeä kokemus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, myös omien heikkouksien, haavojen ja pelkojen kanssa. On olennaista saada kokemus, että muidenkin edessä voi olla avuton, heikko ja haavoittuva. Se edellyttää voimakasta turvan kokemusta, että on joku johon voi luottaa, jotta näitä tunteita voi alkaa tuoda näkyville. Omista tunteista, tarpeista ja rajoista voi puhua suoraan, kiertelemättä ja manipuloimatta.

Yksi iso työkalu eteenpäin on saada yhteys omaan sisäiseen lapseen. On hyvä alkaa tutkia miten sen voisi antaa tulla nähdyksi, kuulluksi, huomioiduksi ja hellityksi. Vaikka muut ihmiset voivat antaa turvaa tulla nähdyksi, olennaista on myös oppia olemaan itse läsnä omalle sisäiselle lapselleen. Kun löydät vastuullisen aikuisen itsestäsi, voit jutella ja kysyä lapsen kuulumisia ja tarpeita. Voit löytää turvan itsestä tuoda esille pelot, turvattomuus ja häpeä. Antaa lapselle syli tuntea vapaasti tai tanssia hänen kanssaan ilossa, ja vähitellen luottamus, rakkaus ja yhteys itseen syvenee. Vastuullinen aikuinen on se turvallinen aikuinen meissä tässä hetkessä, joka voi huolehtia tuosta sisäisestä lapsesta. Olla sen puolella, huomioida, nähdä, helliä ja hoivata, huolehtia lapsen tarpeista ja antaa sille turvallisesti sen mitä se olisi tarvinnut ja mitä vaille se jäi. Kun löydämme tuon turvallisen aikuisen itsestämme, voimme eheyttää itseämme sisäisen lapsen kautta. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa, että annamme lapsen tuntea turvallisesti kaiken sen mitä se haluaa ilmentää, emmekä enää syväjäädytä sen tarpeita. Lapsen voi myös visualisoida tai kirjoittaa hänen tuntemuksiaa ylös. Mitä jos lupaatkin hänelle; ”Olen tässä, läsnä, enkä hylkää sinua koskaan!”.

Eheytymisen matkalla täytyy myös alkaa luopumaan uhrin roolista, ottaa vastuu itsestä ja omasta elämästä. Silloin tekee myös päätöksen, että haluaa toipua ja alkaa vapautumaan itsesäälin tunteistaan. Kyseessä on syviä alitajuisia malleja ja vaatii suurta rohkeutta kohdata se kaikki mitä on alas tukahdutettu. Menneisyyden ei tarvitse ketään määritellä eikä se kerro kuka on nyt. Uskalla päästää irti ja mennä kohti parempaa tulevaisuutta. Kun laitat oman hyvinvointisi edelle, on sinulla enemmän annettavaa myös muille.

Jos haluat lähteä tutkimaan sisäistä lastasi tämä valmennus auttaa sinua matkalla löytämään todellisen aidon itsesi.

Vapauta sisäinen lapsesi! -verkkovalmennuksessa lähdemme turvallisesti tutustumaan tuohon tuntemattomaan ja herättämään syväjäädytetyn lapsemme. Lempeillä harjoituksilla pääsemme yhteyteen tämän ytimemme kanssa, jota kutsumme lapseksi. Se on meidän aidoin ja herkin tasomme, todellinen olemuksemme. Saat konkreettiset työkalut arkeesi, jolla voit kohdata omat haasteesi ja lukkosi, sekä mennä niistä läpi. Näin vapaudumme mielemme luomista kahleista, joihin vain sinulla on avain!

Vapauta sisäinen lapsesi! -verkkovalmennus